Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Hospodářský a sociální systém, 3. část

Část seychelského ostrova Mahé
Autor: arwcheek

Výsledkem tohoto rozvoje je stát, který ještě nedostál vysokým nárokům na právní stát západoevropského ražení. Změna v nezávislý právní systém, v němž tisk nepotřebuje cenzuru, však již viditelná je. Parlamentní i neparlamentní strany změnu neustále požadují.

Přerod v parlamentní demokracii z roku 1993 nepřinesl souostroví Seychely vytoužené peníze ze západních států, neboť životní úroveň průměrného Seychelana se hodně zvýšila, a tak mnoho projektů už nemuselo být financováno ze zahraničních zdrojů.

Nedostatek deviz

Až do roku 1994 mohl každý Seychelan zajít s vydělanými rupiemi do banky a koupit si za ně dolary. Dovoz aut, ledniček, televizí a dalšího zboží nepředstavoval žádný problém, protože deviz bylo dost. Situace se však drasticky změnila v polovině 90. let, protože v bankách deviz ubylo.

V minulých 20 až 25 letech byl dovoz potravin – hlavně zeleniny, ovoce a masa – velice levný. Z tohoto důvodu byla zemědělská činnost nevýnosná. Nyní je však opět vidět drobné zemědělce, jak zakládají farmy a prodávají zeleninu na trhu ve Victorii. Nedostatek deviz tak oživil odvětví, které bylo považováno za přežité a vytvořil nová pracovní místa.

Skořicové plantáže, o které se již dlouho nikdo nestaral, začaly opět vynášet. Chov krabů na ostrově Coëtivy a konzervárna tuňáka zajistily zajímavé devizové příjmy. Kromě toho zásobují tamní trh: hlavně hotely, restaurace a penziony.

Šance do budoucna

Seychelané počítají s tím, že jim v budoucnosti budou vynášet finanční služby a svobodný přístav, který je od roku 1994 s velkými náklady propagován v zahraničí. Byly zlepšeny podmínky pro vytváření offshore společností (podniky, které v zemi neprovozují obchodní činnost). Pro zakládání zahraničních podniků byly zavedeny celní úlevy a osvobození od daní.

Poté, co se v roce 2004 James Alexis Michel chopil řízení vládních obchodů, zavedl reformy, které vedly ke svobodnější výměně zboží a nižším daním. Rozhodující význam mělo omezení pravomocí Seychelles Marketing Board (SMB), státní společnosti pro dovoz a vývoz, aby se opět mohl rozvíjet soukromý obchod.

Školství

Na souostroví Seychely je povinná devítiletá školní docházka, která je – oproti většině afrických států – od školky až po ukončení v 18 letech bezplatná. Děti si po základní škole mohou vybrat, zda se vyučí řemeslu nebo si udělají anglickou maturitu (na dálku). Obzvláště nadaní absolventi dostanou od ministerstva školství stipendium na studium v zahraničí.

Úroveň na státních školách je nižší než na školách soukromých. V prvních pěti třídách probíhá výuka z velké části v kreolštině. Od šesté třídy probíhá výuka převážně v angličtině, děti se naučí anglicky mluvit i psát. Žáci používají učebnice dovezené z Anglie.

Na Seychelách existuje jedna mezinárodní škola (International School), a sice ve městě Victoria na ostrově Mahé, na níž se vyučuje podle standardu těchto celosvětově rozšířených škol. Diplomaté a zahraniční obchodníci posílají děti na toto soukromé, placené gymnázium. Ale studují na něm rovněž děti seychelské elity.

Místo

International School, Victoria 4° 37' 54.5952" S, 55° 27' 39.9528" E
Location