Jste zde

Domů » Praslin

Grand Anse Praslin

Správní obvod Grand Anse Praslin je jedním z 25 na seychelských ostrovech, někdy se zkráceně označuje Grand’ Anse. Nachází se na jihu ostrova Praslin, rozkládá se na ploše pouhých 14 km2, ale je velmi hustě obydlen. K obvodu patří ještě ostrovy na jihozápadě Cousin a Cousine.

Tento správní obvod je pojmenován po velkém zálivu (francouzsky Grande Anse), který se nachází na jihu ostrova. Protože je úředním jazykem na ostrovech kreolština (vychází z francouzštiny), která byla uzákoněna teprve před dvaceti lety, lze se setkat s různými pojmenováními obvodu i osady.

Na oficiálním znaku obvodu stojí označení Grand Anse Praslin. Důležité je uvádět celý výraz, protože na ostrově Mahé se nachází jiný správní obvod jménem Grand Anse. Mimoto se na celých Seychelách nachází osm zálivů a zátok, které se také jmenují Grand Anse. Proto je vždy nutné uvádět i jméno ostrova, na kterém se nacházejí.

Hlavním zdrojem příjmů této oblasti je cestovní ruch, který zde ale není ve srovnání se sousedním obvodem Baie Sainte Anne tak rozšířený. Stojí tu především menší hotely, ale také nejluxusnější hotel na celých ostrovech Lémuria. Součástí tohoto hotelu je jediné 18-jamkové golfové hřiště na celých Seychelách, hráči z jiných ostrovů sem přilétají vrtulníkem.
Na severovýchodě se nachází letiště, odkud několikrát denně létají letadla na ostrov Mahé.

Na území správních obvodů Grand Anse Praslin a Baie Saint Anne se nachází přírodní památka světového významu – prales Vallée de Mai. Na severozápadě se nachází známá pláž snů Anse Georgette a další pláž Petite Anse Kerlan. Oblíbeným turistickým cílem je mořská farma – jediné místo v Indickém oceánu, kde se chovají ústřice, od kterých pochází známé tahitské perly.

Praslin - prales Vallée de Mai
Autor: rwiedower
Ostrovy: 

Místo

Letiště Praslin 4° 19' 25.932" S, 55° 41' 32.838" E
Location