Jste zde

Domů » Obývané

Bird Island a ptactvo, 2. část

Seychelský ostrov Bird Island s nodym tenkozobý

Na keřích, na stromech a na zemi hnízdí nodyové (rybákovití). Na Bird Islandu hnízdí také nody tenkozobý (anous tenuirostris). Oba druhy poznáte podle výrazně ohraničené korunky, nody tenkozobý je ale o něco drobnější než jeho příbuzný. Oba druhy byly pojmenovány podle zvláštního způsobu, kterým si namlouvají partnera. V té době sameček i samička charakteristickým způsobem kývají hlavičkou.

Jedním z nejkrásnějších stvoření ptačího světa je nody bělostný (gygis alba). Ptáček s bílým peřím, zobáčkem barvy královské modři a černýma očima dosahuje neskutečné krásy. Jen příšerně skřehotavý hlas se nehodí k jejich ušlechtilému vzhledu. Jedná se o mořského ptáka, což poznáte podle plovacích blan na nožkách. Živí se drobnými rybami, které se v hojném množství vyskytují ve vodách kolem Bird Islandu.

Nody bělostný se na tomto seychelském ostrově rozmnožuje po celý rok. Proto zde můžete vidět ptáčata různého stáří a samičky, které sedí na vejci na kasuarinách (druh stromu) a keřích roztroušených na pláži. Rozmnožování nodyho bělostného je opravdu pozoruhodné. Samička klade jediné kropenaté vajíčko na holou větev, většinou na místo, kde se dřevo dál rozvětvuje. Tam ho opatruje 35 dnů. Přiblížíte-li se k samičce, která sedí na vajíčku, cítí se ohrožená, a proto vzlétne. Vajíčko přitom může nedopatřením spadnout na zem.

Od nodyů, kteří se právě rozmnožují, si tedy udržujte bezpečný odstup, abyste neohrozili jejich úspěch. I když pták působí klidně, měli byste zůstat nejméně 2 metry daleko. Ve svém nitru je ale rozrušený a je připraven ke kvapnému útěku. Díky nadprůměrně velkým a silným nohám jsou ptáčata schopná udržet se na větvi a nespadnout již krátce po vylíhnutí. Pokud ptáče přece jen spadne, rodiče už ho nekrmí.