Jste zde

Domů » Obývané

Bird Island a ptactvo, 1. část

Seychelský ostrov Bird Island s rybákem černohřbetým

Milovníkům ptáků se bude na seychelském ostrově Bird Island určitě líbit. Mořští ptáci se tu líhnou během celého roku, u rybáků černohřbetých trvá doba rozmnožování od dubna do října. Je opravdu nepopsatelný zážitek spatřit tyto ptáky. Stovky rybáků krouží v hejnech nad pláží poblíž svých hnízdišť, jejich křik vás tak na mnoha místech pláže úplně ohluší.

Na hnízdiště nejlépe uvidíte z plošiny, sebou si ještě raději vemte dalekohled. V červnu sedí samička na hnědočerveném, kropenatém vajíčku, na ploše 1 m² napočítáte až 5 hnízd a od konce června můžete pozorovat ptáčata. Pokud pták přistane poblíž svého hnízda, často se dostane do sporu se svými sousedy, kteří nejsou rádi, že se k nim někdo přiblíží. Na denním pořádku je hlasitý křik a bitky, v nichž rybáci využívají své dlouhé zobáky.

Oblast, kde se líhnou ptáci, je lidem uzavřena. Cedule s nápisem "Birds only", což znamená přístup povolen jen ptákům, to naznačuje dost zřetelně. Do hnízdiště mohou vstoupit jen ornitologové. Kdo by chtěl rybáky černohřbeté pozorovat z bezprostřední blízkosti, má možnost tak učinit na pláži, kde odpočívají mladí ptáci, kteří se právě nerozmnožují. V přítomnosti lidí se nijak neostýchají.

Když si lehnete do písku, ptáci s roztaženými křídly se budou vznášet jen půl metru nad vámi, aby si vás dobře prohlédli. Když budete na pláži chvíli jen tak sedět, rybáci k vám přijdou tak blízko, že se budou špičkou křídel dotýkat vaší tváře. Rybáci létají přímo před vámi jako modelky po neviditelném pódiu.

Rozhodně si vezměte takový objektiv, abyste ptáky mohli vyfotit zblízka. Teleobjektivy jsou v tomto případě k ničemu. Lehněte si do písku a foťte ptáky vleže. Vyfotíte-li je z této perspektivy, získáte velmi působivé snímky. Někdy se vám bude zdát, že nepozorujete ptáky, ale je tomu přesně naopak.

Rybáci setrvávají ve vzduchu na jednom místě a minutu vás z malé vzdálenosti pozorují. Jsou to opravdu nezapomenutelné chvíle. Kromě kolonie rybáků se návštěvníci mohou volně pohybovat prakticky po celém ostrově. Platí jen jediné omezení: nepřibližujte se k ptákům, kteří se rozmnožují. V nejhorším případě by mohli umřít na infarkt.