Jste zde

Domů » Obývané

Bird Island a fauna

Seychelský ostrov Bird Island

Pokud svou pozornost na seychelském ostrově Bird Island věnujete pouze a jen ptactvu, ochudíte se o mimořádně bohatou přírodní říši. Ostrov je domovem mnoha krásných rostlin, pod kterými pobíhají ještěři scinkové (mabuya seychellensis) a zářivě zelené ještěrky gekoni (phelsuma ssp.).

Jejich základní barvou je zelená. Na hřbetě mají načervenalý až oranžový vzor, který se u konkrétních jedinců liší. Vedle nápadně zbarvených gekonů, kteří jsou aktivní ve dne, na ostrově žijí rovněž hnědě až béžově zbarvení gekoni, kteří jsou zase aktivní v noci. Pokud budete dávat pozor, množství plazů vás na tomto ostrově opravdu nadchne.

Ostrov je domovem také různých druhů hmyzu, mimo jiné včel a brouků různých velikostí a barev. Kromě toho žije na ostrově zvláštní zvíře jménem Esmeralda. Jedná se o nejtěžší a nejslavnější želvu obrovskou (dipsochelys dussumieri) na světě. Tento úctyhodně kráčející "pán" má více než 150 let. Trpělivě snáší svých 300 kg živé váhy i ženské jméno. Vždyť byl díky své váze roku 1990 zapsán do slavné Guinessovy knihy rekordů.

Spolu se dvěma společníky (jeden z nich se jmenuje Rafael) bydlí Esmeralda na ostrově velkém přibližně 1km² poblíž bungalovů, které nabízejí ubytování pro návštěvníky. Zde totiž rostou keře, v nichž se mohou želvy schovat a odpočívat. Kromě toho v nich často objeví nějakou tu lahůdku. Velice rády si pochutnávají na malých, bílých, hruškovitých plodech kordie.

Pokud uvidíte v písku zaražené dřevěné kůly s červenou značkou, v okruhu 1,5 m kolem nich byste se neměli pohybovat. V těchto místech totiž mořské želvy kladou vajíčka. Patří ke světově ohroženým druhům a na Seychelách jsou obzvlášť chráněny. Na Bird Islandu se jich líhne hned několik druhů.

Pokud budete mít opravdu velké štěstí, můžete pozorovat, jak se drobná mláďata líhnou a na svých malých čtyřech ploutvích lezou po pláži, aby se co nejrychleji dostali do vod oceánu.

V laguně tohoto seychelského ostrova a na vnitřním okraji útesu zase plavou pestří obyvatelé moře, ryby a další. V bouřlivém období - tedy v květnu a v červnu - zde není dost dobře možné šnorchlovat, protože moře je skutečně rozbouřené. Zkusit to sice můžete, ale v laguně neuvidíte žádné vlny a silný příboj je opravdu nepříjemný.

Pokud je ale moře klidné, je Bird Island výbornou oblastí pro milovníky šnorchlování a potápění. Určitě byste se měli alespoň jednou vydat prozkoumat okolní podmořský svět. Šnorchl i ploutve vám půjčí za pár euro v recepci hotelového resortu.

Seychelský ostrov Bird Island se scinkem
Seychelský ostrov Bird Island a zelený gekon

Místo

Bird Island 3° 43' 26.5692" S, 55° 12' 13.5216" E
Location