Jste zde

Domů » Vnější skupiny

Atol Aldabra

Seychelský atol Aldabra se zálivem

Atol Aldabra ze souostroví Aldabra, je od Mahé vzdálen 1 150 km. Nejvýše položený korálový ostrov na světě je tvořen dvanácti ostrůvky, které obklopují tak velkou lagunu, že by se do ní vešel celý ostrov Mahé. Rozlohou zaujímá plochu 154 km².
Díky svému výjimečnému, původnímu stavu byl Aldabra Atol zapsán na seznam přírodních památek UNESCO. Fauna a flóra je zde velmi různorodá, žijí zde třeba želvy obrovské. I v mořské laguně panuje bohatý podmořský život.

Ostrov byl pojmenován po arabských mořeplavcích. Nehostinné prostředí a obtížné podmínky pro přistání v laguně však odrazovaly objevitele a možné osadníky. Teprve od roku 1847 začal být ostrov osídlován. Hrstka obyvatel, která zde žila, se věnovala rybaření, těžbě guána a pěstování kokosů.
O ostrov se stará nadace Seychelles Islands Foundation. Přísná pravidla, která se týkají přístupu na ostrov, chrání citlivý ekosystém. Malá výzkumná stanice nabízí přírodovědcům možnost pozorovat zdejší různorodou přírodu. Na ostrově není žádné ubytování hotelového typu.

Jedna ze želv žijících na seychelském atolu Aldabra